Ontwikkelingen
- Op 6 juli 2023 is de visie op het lokale bibliotheekwerk vastgesteld voor de periode 2023-2030.
- Om de visie handen en voeten te geven sluiten we een uitvoeringsovereenkomst voor 3 jaar met st. Biblionet Drenthe. Hierin staan afspraken over de prestatielevering, de kwaliteit en de financiën voor de uitvoering van het bibliotheekwerk in de gemeente Midden-Drenthe.
- In Beilen hebben we inmiddels een Open+ bibliotheek. Dit is een bibliotheek die toegankelijk is tijdens zowel bemande als onbemande uren. De bibliotheek kan zelfstandig gebruikt worden, ook buiten bemande openingstijden. Dit zorgt ervoor dat de toegangsmogelijkheden voor alle doelgroepen binnen gemeenschap worden vergroot.
Wat willen we bereiken?
- Onze visie kent een aantal thema’s voor nu en op de langere termijn. Dit zijn:
- Samenwerkende organisaties in ons sociale domein (verbinding)
- Bestrijden van armoede en laaggeletterdheid (maatschappelijk betrokken)
- Educatie en gelijke kansen (een leven Lang Ontwikkelen)
- Informatie en ondersteuning (participatie informatiesamenleving)
- Leefbaarheid en spreiding bibliotheken.
- We werken aan het terugdringen van de laaggeletterdheid via uitvoering van de Nota: Naar een geletterd en Digisterk Midden-Drenthe deel II. Dit lokale plan sluit aan op het regioplan ‘Aanpak Laaggeletterdheid; Regioplan arbeidsmarktregio Drenthe 2020-2024’.
- Behoud van bereikbare bibliotheekvoorzieningen dichtbij huis en/of op scholen.
- We leren kinderen omgaan met sociale media.
- We zorgen dat kinderen plezier beleven aan lezen en bevorderen het lezen in het algemeen met een accent op jonge kinderen van 0-6 jaar.
- We ondersteunen bij digitale basisvaardigheden en zorgen ervoor dat ouderen kunnen omgaan met digitalisering.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We vertalen onze visie en ontwikkelingen naar uitvoering
- We brengen leesstimulering nadrukkelijk in verband met armoedebestrijding en participatie. Het is voor laaggeletterden moeilijk om mee te doen in de samenleving. We zien dat laaggeletterden een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door laaggeletterdheid te signaleren en aan te pakken, helpen we deze inwoners meer mee te doen in de samenleving. Als gemeente werken we meer samen met maatschappelijke partners bij de signalering en bestrijding van laaggeletterdheid.
- Binnen het programma laaggeletterdheid is er een aanbod ‘BoekStart’ en ‘Kleintje Bieb’ in de kinderopvang waar aandacht is voor de taalvaardigheid, lezen, preventie en vroeg signalering, waar de ouders bij betrokken worden.
- Er is een link tussen armoede, eenzaamheid en digitale vaardigheden. De bibliotheek is als partner opgenomen in het project ‘Eén tegen eenzaamheid’. De bibliotheek zet met interactie tussen inwoners in op het sociale component tussen inwoners, zoals korte cursussen, elkaar helpen, praatgroepjes en samen wat lekkers meenemen.
- We maken een aantrekkelijk programma ouderbetrokkenheid samen met St. Bibliotheek, St. Welzijnswerk en de IKC's. We geven ouderen cursussen in lezen, schrijven en omgaan met digitalisering.
- Onze bibliotheken hebben een educatie team dat zich richt op de dienstverlening in het basis- en voortgezet onderwijs. Kinderen en jongeren worden gestimuleerd om meer te gaan lezen. Ook zijn er tools hoe zij beter en verstandig kunnen omgaan op het internet, op social media en games. Hiervoor worden lees- en mediaconsulenten ingezet.
- De verspreiding van het aantal Informatiepunten Digitale Overheid is één van de opgaven binnen het bibliotheekwerk. In 2023 zijn er 3 IDO punten, maar de uitrol naar meerdere plekken in onze gemeente zal doorgaan.