- Basis van de begroting 2024
Onzekerheden in de rijksbijdrage
De ontwikkelingen van het Gemeentefonds (onze belangrijkste bron van inkomsten) is altijd onzeker. De rijksoverheid geeft ons als gemeenten wel taken, maar geeft ons onvoldoende middelen om die taken goed uit te voeren. Het financiële perspectief voor de komende jaren laat voor de jaren 2024 en 2025 een positief resultaat zien. Echter, vanaf 2026 slaat dit om in een negatief resultaat. Uit de door het kabinet gepubliceerde Voorjaarsnota 2023 blijkt dat er vanaf 2026 voor gemeenten structureel ongeveer €3 miljard minder beschikbaar is voor het uitvoeren van gemeentelijke taken. Daarnaast biedt het accres vanaf 2027 te weinig vergoeding voor het opvangen van de autonome groei van de zorgtaken.
Perspectiefnota 2024
De perspectiefnota 2024 is het startpunt van de begroting 2024. Hierin hebben we u alvast een indruk gegeven van hoe we er financieel voorstaan, welke ontwikkelingen er zijn en welke plannen we willen uitvoeren. Kortom; wat zijn onze inkomsten, wat zijn onze uitgaven, welke bestedingswensen liggen er en wat is dan het financiële resultaat?
In de perspectiefnota stonden voor 2024 de bestedingswensen. We hebben nu nog preciezer gekeken naar het jaar waarin we de kosten daadwerkelijk verwachten te maken. De uitkomst daarvan vindt u in deze aanbiedingsbrief terug.
Raadsprogramma
Voor het eerst in Midden-Drenthe is er in 2022 een raadsprogramma gepresenteerd dat de ambities en prioriteiten van álle partijen in de gemeenteraad beschrijft. Het raadsprogramma bevat een vijftal speerpunten: wonen, duurzaamheid, dienstverlening, bestuursstijl en participatie. In de perspectiefnota hebben we de ontwikkelingen en wensen op deze terreinen weergegeven. In deze begroting komt naar voren hoe we de komende jaren prioriteren en investeren op deze speerpunten. Vanuit het raadsprogramma en het bestuursakkoord is daarnaast de opdracht gegeven om te werken aan een duurzaam financieel perspectief, met een helder en evenwichtig meerjarenperspectief.
Commissie- en raadsbehandeling
Op 10 oktober wordt de programmabegroting verzonden aan de raad, waarna er op 18 oktober, tijdens de commissie Algemeen Bestuur, inwoners de mogelijkheid wordt geboden om in te spreken op de begroting. Raads- en commissieleden krijgen in oktober ook de gelegenheid om technische vragen te stellen. Wanneer daar behoefte aan is wordt de beantwoording van de technische vragen toegelicht op 7 november. De behandeling van de begroting vindt plaats op 9 november tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hier beslist u hoe de begroting en de meerjarenraming er uit gaan zien.
Verandering proces
Afgelopen jaren heeft het proces rondom de perspectiefnota en de begroting altijd globaal dezelfde opzet gehad. Zo werd de perspectiefnota altijd opiniërend aan u voorgelegd in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Op dit moment wordt er geïnventariseerd hoe we in de toekomst om willen gaan met de status van de perspectiefnota. Het streven is om vanaf 2024 te werken met een kadernota ter vervanging van de perspectiefnota. Dit zal ook veranderingen mee brengen in de gehele planning en control cyclus.
- Opzet inleiding
De opzet van de inleiding is als volgt; allereerst gaan we kort in op de ontwikkelingen binnen de verschillende terreinen. Daarna wordt in het hoofdstuk financiën toegelicht hoe het huidige saldo van de begroting en de meerjarenraming tot stand is gekomen. Ook laten we daar zien hoe we de begroting 2024 structureel sluitend kunnen krijgen. Daarbij gaan we uit van het realiseren van de bestedingswensen.
In het hoofdstuk plannen geven we een toelichting op onze plannen voor 2024, deze zijn gebaseerd op de plannen en bestedingswensen uit de perspectiefnota. Als er voor die plannen ook nieuw geld nodig is, staat dat erbij. Die bedragen hebben we in het hoofdstuk Financiën al meegenomen. Het laatste hoofdstuk gaat over de lokale lasten.
- De begroting 2024 vaststellen, inclusief de in deze aanbiedingsbrief opgenomen besparingen, bestedingswensen en het voorkeursscenario voor het opvangen van het tekort vanaf 2026.
- De budgetten overeenkomstig het in deze begroting opgenomen programmaplan autoriseren op het niveau van de taakvelden.
- De investeringskredieten autoriseren zoals opgenomen in het programmaplan en de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen.
Samenvatting:
De gemeenteraad stelt de begroting 2024 vast. In de gemeenteraadsvergadering van 13 juli is de perspectiefnota behandeld. In de begroting 2024 zijn de plannen uit de perspectiefnota verder uitgewerkt en financieel verwerkt. Daarnaast laat de begroting een voorkeursscenario zien voor het opvangen van het tekort vanaf 2026 dat wordt veroorzaakt doordat er structureel ongeveer €3 miljard minder beschikbaar is voor het uitvoeren van gemeentelijke taken.