Taakvelden:

Maatwerkdienstverlening 18-

Ontwikkelingen

  • We zien een landelijke stijging in mentale problemen bij jongens en meisjes in het voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen. Het uit zich onder andere in somberheid, depressie maar ook in naar buiten gerichte problematiek zoals alcohol gebruik en overlast rond de schoolomgeving.
  • Voor 2024 en de opvolgende jaren staat de doorontwikkeling van de uitvoering van de Jeugdwet en het versterken van het lokale jeugddomein in de gemeente Midden-Drenthe centraal.  De landelijke Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 en Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming vormen het landelijke kader. Met de uitvoering van beide hervormingsagenda’s worden de jeugdzorg en veiligheidsketen rond inwoners in afhankelijkheidsrelaties de komende jaren sterk verbeterd.
  • In alle actuele landelijke hervormingsagenda’s en akkoorden wordt gepleit voor een meer integrale aanpak, waarbij we niet alleen kijken naar de jeugdige zelf, maar ook naar de gezinssituatie en eventuele problematiek op bijvoorbeeld het terrein van het onderwijs, de bestaanszekerheid en wonen.
  • De jeugdhulpregio Drenthe is bezig met een heroriëntatie op haar rol, taak en positie in overleg met alle Drentse gemeenten. De landelijke Hervormingsagenda Jeugd is hierin leidend.  Zo zal de samenwerking op Drents jeugdhulpregio (met een verplichtend karakter) worden geïntensiveerd.
  • Een belangrijke ontwikkeling is de samenwerking tussen verschillende instanties en disciplines op het gebied van jeugdhulp in relatie tot onderwijs. Er wordt steeds meer ingezet op een integrale aanpak, waarbij jeugdhulp en onderwijs op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Met als doel optimale ondersteuning te bieden aan kinderen en jongeren om zo goed mogelijk tot ontwikkeling te komen. Dit betekent dat er meer samenwerking en afstemming plaatsvindt tussen scholen, jeugdhulpverleners, gemeenten en andere betrokken partijen.

Wat willen we bereiken?

 

  • We willen dat kinderen en jongeren in Midden-Drenthe zo fijn, normaal en veilig mogelijk opgroeien en zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. De basis voor de opgaves ligt in het jeugdbeleid van de gemeente Midden-Drenthe. Deze jeugdnota Zorgeloos (op)groeien in Midden-Drenthe kijkt naar het aandeel kinderen en jongeren dat gezond, veilig en in eigen omgeving opgroeit, en heeft als doel dat aandeel vergroten. Om te stimuleren dat jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen hebben we aandacht voor de omgeving en situatie waarin zij opgroeien. We investeren in die sociale omgeving. Ook blijven we effectieve, tijdige en samenhangende ondersteuning bieden aan jeugdigen en hun gezin daar waar zorgen of problemen zijn.
  • We leveren een bijdrage in het versterken van mentale weerbaarheid van kinderen en jongeren die in Midden-Drenthe wonen. We besteden steeds meer aandacht aan preventie en vroegsignalering. Er wordt ingezet op het voorkomen van problemen en het tijdig herkennen van signalen die kunnen duiden op problemen bij jongeren.
  • Een integrale benadering is essentieel. Dus met kind, het gezin, het onderwijs, de jeugdhulp en eventuele andere partners wordt gekeken naar wat het kind nodig heeft. De ondersteuning die wordt geboden is aanvullend op dat van de ander. Om dat te kunnen bereiken is het nodig dat partijen elkaar structureel opzoeken, dat er samenwerkingsafspraken worden gemaakt en dat deze jaarlijks worden herijkt.
  • De Drentse jeugdhulpregio speelt een belangrijke rol bij het bieden van een breed palet aan ondersteuning en zorg aan kinderen en jongeren die hulp nodig hebben. De focus ligt hierbij vooral op hoog specialistische zorg die juist gewenst is voor de meest kwetsbare gezinnen en kinderen. We streven naar goede aansluiting bij de jeugdhulpregio zodat deze zorg en ondersteuning ook beschikbaar is voor onze jeugd.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We gaan investeren in de voorkant van het lokale jeugddomein. Met de voorkant wordt zowel de preventieve jeugdhulp als de toegang tot jeugdhulp bedoeld die samen zijn onder gebracht onder de naam “Centrum Jeugd en Gezin”. Het CJG vormt een samenwerkingsverband tussen de gemeente, de welzijnsorganisatie en GGD Drenthe. Uit het onderzoek naar de uitvoering van de Jeugdwet in de gemeente Midden-Drenthe, met de landelijke Hervormingsagenda Jeugd en het toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming in gedachten, komt naar voren dat de huidige inrichting op bepaalde punten, zoals de bereikbaarheid, kwetsbaar is.  We zijn bezig de dienstverlening te verbeteren. Het is nodig dat we in de komende periode gaan beslissen over de inrichting van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en bij welke organisaties welke hoofdtaken (en bevoegdheden) worden belegd. Ook hebben we besloten dat het team Jeugd van de gemeente de komende periode wordt aangestuurd door een eigen teamleider.
  • Ook gaan we de preventieve jeugdhulp versterken; het zogeheten voorliggende veld met voorzieningen en mogelijkheden voor gezinnen en kinderen zodat problemen zoveel mogelijk worden voorkomen en waar nodig vroegtijdig en in de eigen leefwereld worden aangepakt.
  • Een voorbeeld hiervan is dat we als gemeente starten met het ontwikkelproject Hulp op en om School in pilotvorm op een aantal basisscholen. Deze pilots worden mogelijk gemaakt vanuit het Programma Sociaal Domein en dient als vliegwiel naar de toekomst. Uiteraard monitoren we wat de effecten zijn van deze interventie. Wanneer de pilot succesvol blijkt, gaan we onderzoeken op welke wijze deze interventie structureel onderdeel kan worden van ons gemeentelijk jeugdbeleid.
  • Een ander voorbeeld is het versterken van de relatie met de huisartsen en de positionering van praktijkondersteuners Jeugd bij de huisartsen.
  • Samen met de andere Drentse gemeenten participeren wij actief in de Drentse  jeugdhulpregio.
  • We hebben de regionale ontwikkelagenda “Zorg voor Jeugd in Noord en Midden-Drenthe 2021 – 2023” vastgesteld. Dat krijgt in 2024 een vervolg. Daarin staat afspraken, uitgangspunten en ambities vastgelegd om kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte zo goed en efficiënt mogelijk te helpen. Ook komend jaar nemen wij deel aan de ontwikkeling van onderwijszorgarrangementen. Het gaat daarbij om de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp. Ook op lokaal niveau ontmoeten de kindcentra Kitsprimair, CKC Drenthe, Volta en de gemeente elkaar op diverse momenten elkaar.
  • We zetten in op preventieve voorzieningen. Die ondersteuning bieden we op verschillende manieren. Zoals bijvoorbeeld in de vorm van het financieel bijdragen aan schoolmaatschappelijk werk voor onze jongeren die een MBO opleiding in Assen of Groningen volgen. In overleg met onze ketenpartners faciliteren we trainingen voor middelbare scholieren op het gebied van mentale weerbaarheid. Zo mogelijk sluiten we aan op een provinciale ketenaanpak STORM dat ook als doel heeft mentale weerbaarheid en veerkracht te vergroten. Dit doen we ook de uitvoering van het project Jeugd aan Zet en activiteiten vanuit het uitvoeringsprogramma Nationale Onderwijs Programma (NPO).
  • We zetten in op meedoen door kinderen en jongeren. We stimuleren meedoen van kinderen en jongeren bij sport en cultuur door middel van het kindpakket dat bestaat uit onder andere het landelijke Sport Cultuurfonds. Midden-Drenthe heeft zich hier afgelopen jaar bij aangesloten.
  • We zijn in Midden-Drenthe de initiërende partij voor het programma Kansrijke Start. Organisaties uit het sociaal en medisch domein slaan de handen inéén om kinderen (-9 maanden tot 4 jaar) een zo goed mogelijke en ontspannen start te bieden van hun leven.

Lasten & baten

schaal x € 1,000

473.607

1,1 %

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2023 16:21:26 met de export van 11/09/2023 16:14:57