Ontwikkelingen
- In de tweede helft van 2021 is de nieuwe re-integratienota ‘Re-integratie werkt voor iedereen 2021 - 2026’ vastgesteld. Het eerdere re-integratiebeleid is aangepast naar landelijke en regionale ontwikkelingen.
- Op 1 januari 2022 is de nieuwe wet inburgering ingegaan. In 2022 hebben we ons ingezet voor zowel inburgeraars die onder de oude wet vielen als inburgeraars die onder de nieuwe wet vielen. Er is daarbij veel aandacht besteed aan een zorgvuldige start en vervolgtraject voor de zogenaamde ‘nieuwe wetters’, zowel op het niveau van uitvoering als op het niveau van beleid. Er is gericht aandacht besteed aan het inregelen van de juiste (werk)processen en het creëren van de benodigde randvoorwaarden om te kunnen voldoen aan de eisen die de nieuwe wet inburgering stelt. Dank zij alle voorbereidingen in voorgaande jaren alsmede het enthousiasme van alle betrokken en een goede samenwerking zijn veel inburgeraars die onder de nieuwe wet vallen goed op weg geholpen met hun duale traject: het leren van de taal en het deelnemen aan de maatschappij middels werk, een werkervaringsplaats en/of taalstages. Ook die inburgeraars die nog onder de oude wet vallen zijn in 2022 begeleid richting werk of participatie.
- De Wet Uitvoeren Breed offensief is, voor zover het de verordeningsplicht betreft, vanaf 1 juli 2023 van kracht. Met de komst van het Breed Offensief wil het kabinet meer mensen met een beperking duurzaam aan het werk houden. Zo voorziet het Breed Offensief onder andere in uniformiteit in de studietoeslag en het vereenvoudigen van het aanvragen van voorzieningen zoals loonkostensubsidie.
- De bepalingen uit de Wet Uitvoeren Breed offensief behelzen feitelijk een wijziging van de Participatiewet en vragen een uitwerking of nadere regeling in een gemeentelijke verordening. Dit heeft in juli 2023 geleid tot een wijziging van de re-integratieverordening Participatiewet.
Wat willen we bereiken?
- We gaan de mogelijkheden voor regulier werk bevorderen.
- We gaan de doelgroepen die behoren tot de landelijke banenafspraak en Beschut werk extra begeleiding bieden.
- We spelen in op kwetsbare doelgroepen en deze zullen extra ondersteuning krijgen.
- We gaan scholing (van met name de doelgroep 18 tot 27 jaar) bevorderen.
- We gaan de contacten met (lokale) werkgevers blijvend onderhouden en uitbreiden.
- We gaan nog meer verbinding met andere partners uit de Arbeidsmarktregio Drenthe zoeken.
- We willen voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten zonder opleiding of werk. Activiteiten van team werk of het RMC zijn erop gericht om jongeren vroegtijdig te begeleiden naar een (vervolg)opleiding of naar arbeid.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We richten ons met name op het actief bemiddelen van werkzoekenden naar duurzame arbeid. Hiervoor maken we lokaal en regionaal gebruik van onze werkgevers. Voor de mensen voor wie reguliere arbeid niet haalbaar is, biedt Stark leer-werktrajecten en cursussen aan, zetten we in op (om)scholing en participatie en sociale activering.
- We zoeken blijvend de verbinding op met de partners uit de Arbeidsmarktregio Drenthe zodat we zowel de werkgever als de werknemer op een optimale manier kunnen bedienen.
- Binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe steven we naar een uniformiteit van het instrumentarium zodat de werkgevers zoveel mogelijk van dezelfde voorzieningen gebruik kunnen maken.
- We bieden in het laatste schooljaar van PrO/VSO of entreeleerlingen al begeleiding naar werk waardoor we kunnen voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten.
- We ondersteunen statushouders bij de integratie en participatie binnen onze Midden- Drentse samenleving.
- Doorontwikkeling leerroutes en onderdelen van de inburgering die leiden tot participatie en werk. We werken hierin samen met de zes gemeenten die aangesloten zijn bij de Arbeidsmarkt Regio Drenthe.