Ontwikkelingen
Wonen
- De druk op de woningmarkt in Midden-Drenthe is behoorlijk toegenomen de afgelopen jaren. Dit is in alle kernen voelbaar. Hoewel de huizenprijzen recentelijk iets gedaald zijn blijft het lastig voor huishoudens met een beperkt tot modaal inkomen (zoals starters) om een woning te kopen, onder meer door de gestegen hypotheekrente. Daarnaast staat het besteedbaar inkomen van velen onder druk door inflatie.
Op verschillende manieren proberen we ons in te zetten om het wonen in Midden-Drenthe betaalbaar te houden. Onder meer door de inzet van de starterslening en de bouw van betaalbare woningen, zowel in de koop als de huursector.
Naast nieuwbouw op in- en uitbreidingslocaties vindt er ook (vooral in de grotere kernen) veel vervangende nieuwbouw plaats, waarbij verouderde (huur)woningen plaatsmaken voor nieuwe, duurzame, vaak levensloopbestendige woningen.
- In mei 2023 is de Woonvisie 2023-2027 vastgesteld. In de woonvisie geven we richting aan het wonen in Midden-Drenthe. We beschrijven hoe we tegen de opgaven aankijken, wat onze ambities zijn en wat we gaan doen zodat onze inwoners prettig kunnen (blijven) wonen in Midden-Drenthe. De uitvoering doen we samen met inwoners, organisaties en bedrijven. De woonvisie wordt uitgewerkt in een concreet uitvoeringsprogramma voor de komende jaren: het Programma wonen. Het programma ondersteunt onze strategische doelen en geeft inzicht in de voortgang.
- Met de woningcorporaties hebben we, als vervolg op de woonvisie, nieuwe meerjarige prestatieafspraken gemaakt. Hierin staat op welke manier de corporaties bijdragen aan de realisatie van de gemeentelijke volkshuisvestingsopgave. In 2024 en de navolgende jaren geven we hier uitvoering aan.
- Het Rijk werkt aan de Wet versterking regie volkshuisvesting. Van hieruit worden alle gemeenten (naar verwachting in 2024/2025) verplicht om regionaal te werken aan een evenwichtige/evenredige verdeling van urgent woningzoekenden tussen gemeenten. Elke gemeente moet straks een huisvestingsverordening met urgentieverordening hebben, waarin in ieder geval de wettelijk voorgeschreven urgentiecategorieën een plaats krijgen. Met de voorbereidingen hiervoor gaan we aan de slag.
- Eerder al, in december 2022, sloten we met de provincie, het Rijk en gemeenten in Zuidwest en Midden-Drenthe een Regionale woondeal. Ook het komende jaar werken we met onze partners op de woningmarkt verder aan de uitvoering van de woondeal.
- We volgen de ontwikkelingen rondom stikstof, netcongestie etc. op de voet. Deze factoren zijn sterk bepalend bij de ontwikkeling van onze woningbouwplannen- en ambities. Waar nodig lobbyen we richting provincie en Rijk.
- We willen dat iedereen prettig kan wonen, ook als er een zorgvraag is. Onze ambitie is een inclusieve gemeente met een mix aan bewonersgroepen en woonvormen. Deze opgave pakken we samen op met onze partners in het Welwozosamenwerkingsverband en werken we uit in een uitvoeringsprogramma. Hierin maken we afspraken over hoe we het wonen voor zorgdoelgroepen gaan realiseren. Zo kunnen we samen sturen op locaties, spreiding en randvoorwaarden rondom woonzorgoplossingen. Daarnaast gaan we door met het aanbieden van de Verzilverlening. Hiermee kunnen senioren met een bescheiden inkomen en vermogen de overwaarde in hun woning gebruiken om de woning levensloopbestendig te maken.
Leefbaarheid en wijkverbetering
- Een prettige woon- en leefomgeving in onze kernen en wijken vinden we belangrijk. In 2023 is het wijkverbeteringsproject in de Zes lanenbuurt afgerond (reconstructie Beukenlaan Lindelaan) en is er een start gemaakt met het project herstructurering Bomenbuurt (sloop/nieuwbouw en verduurzaming woningen). In 2024 gaan we op basis van een samenwerkingsovereenkomst met Woonservice verder met de ruimtelijke procedure, de opdracht uitvraag aan de marktpartijen en brengen we fasering aan in de nieuwbouw, inrichting woonomgeving en de infrastructuur. De uitvoering zal gefaseerd gaan plaatsvinden tot 2028. De bewonerscommissie Bomenbuurt is hier als stakeholder ook actief bij betrokken.
Wat willen we bereiken?
Iedereen moet prettig kunnen wonen in Midden-Drenthe, nu en in de toekomst. We streven daarbij naar een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis kan voelen in een dorp of buurt.
Om dit te kunnen verwezenlijken hebben we in de Woonvisie zes belangrijke ambities geformuleerd:
1. Meer woningen in alle dorpen, passend bij de vraag.
2. Betaalbaar wonen.
3. Prettig wonen in combinatie met welzijn en zorg.
4. Woonkansen voor bijzondere doelgroepen.
5. Bestaande woningen verduurzamen.
6. Leefbare kernen en buurten.
Wat gaan we daarvoor doen?
- In 2024 (en verder) geven we uitvoer aan onze nieuwe Woonvisie. Via het Programma wonen geven we sturing aan ons bouwprogramma en spelen we in op de verwachte behoefte aan woningen. We zetten daarbij in op een divers en gevarieerd woningaanbod, waarbij woningbouwontwikkelingen aansluiten bij de maat en het karakter van de dorpen.
- We zetten in op realisatie van 1720 woningen tot 2030. Dit doen we door extra locaties te zoeken en in ontwikkeling te brengen (inbreiding en uitbreiding). Hiervoor ontwikkelen we een ruimtelijk kader. Bestaande woningbouwplannen maken we concreet.
- We gaan het bouwtempo versnellen en de woningbouwproductie bijhouden in een woningbouwmonitor. Hierdoor kunnen we tijdig bijsturen als de woningbehoefte hier om vraagt.
- Beleidskaders ontwikkelen voor woningsplitsing, wonen in bijgebouwen, ruimte voor ruimte en nieuwe woonvormen.
- Inzetten op een evenwichtige en gevarieerde woningvoorraad: inzetten op bouwen voor starters en doorstromers (oa. senioren).
- We geven uitvoer aan de nieuwe meerjarige prestatieafspraken met de in Midden-Drenthe werkzame woningcorporaties en huurdersorganisaties. De afspraken gaan onder meer over de beschikbaarheid, betaalbaarheid en verduurzaming van de sociale huurvoorraad.
- We zetten in op een betaalbaar koopprogramma: 15-20% van het bouwprogramma. We dagen ontwikkelaars en initiatiefnemers uit om betaalbare woningen realiseren via innovatieve woonvormen en bouwconcepten. Initiatieven en zelfwerkzaamheid die hier aan bijdragen stimuleren we.
- We continueren de starterslening om een (betaalbare) koopwoning voor starters beter bereikbaar te maken.
- We onderzoeken instrumenten die betaalbaarheid kunnen ondersteunen: opkoopbescherming, mogelijkheden voor voorrang voor lokale woningzoekenden, sociale koop in bestemmingsplannen.
- Met onze Welwozo-partners maken we afspraken over hoe we het wonen voor zorgdoelgroepen gaan realiseren. Zo kunnen we samen sturen op locaties, spreiding en randvoorwaarden rondom woonzorgoplossingen
- We willen de bewustwording bij woningbezitters versterken om tijdig hun woning levensloopbestendig te maken. Daarvoor zetten verschillende instrumenten in, waaronder de Verzilverlening.
- Verduurzaming van de woningvoorraad stimuleren we door de inzet van verschillende maatregelen zoals isoleren en energiebesparing.
- In 2024 gaan we verder met de aanpak van de Bomenbuurt in Westerbork. Dit doen we samen met bewoners en woningcorporatie Woonservice.
- We werken verder aan een Wervend Perspectief voor Beilen en een Ruimtelijk kader voor woningbouwlocaties.
- Samen met het provinciale Impulsteam voeren we prioritaire woningbouwprojecten uit.
- In 2024 worden tijdelijke woningen aan de Eursingerweg in Beilen gerealiseerd.
- Diverse initiatieven op het gebied van woningbouw worden door ons begeleid richting realisatie.