Ontwikkelingen
- Het team met adviseurs veiligheidszaken is in 2023 op sterkte gebracht, waardoor er gewerkt kan worden aan het verkleinen en zo niet wegwerken van beleidsmatige achterstanden.
- Eind 2022 is het Integraal Veiligheidsplan (IVP) vastgesteld. In 2023 is het IVP verder uitgewerkt in een Uitvoeringsplan, waar wij in 2024 mee aan de slag gaan.
Wat willen we bereiken?
- We blijven inzetten op veilige straten, buurten en wijken. Met andere woorden: een veilige woon- en leefomgeving, voor inwoners, bedrijven, instellingen en iedereen die Midden- Drenthe bezoekt.
- Wij gaan aan de slag met de doelstellingen uit het IVP: het verminderen van ondermijnende factoren in de gemeente Midden-Drenthe, voorkomen jonge aanwas en versterken digitale veiligheid.
- We willen de verbinding tussen de domeinen zorg en veiligheid verbeteren om gezamenlijk casuïstiek op te kunnen pakken.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Wij gaan bewustwording creëren onder inwoners, bedrijven en de gemeentelijke organisatie op het gebied van ondermijning door o.a. bewustwordingssessies te organiseren;
- Wij gaan de informatiepositie van de gemeente versterken door het inrichten van een intern meldpunt en het opzetten van een intern overleg waarin casussen en signalen op het gebied van ondermijning worden besproken (LIO);
- Als gemeente sluiten wij aan bij de Drentse Norm. De Drentse norm omvat gezamenlijke ambities en doelen van de Drentse gemeentes op het gebied van ondermijning waaraan de gemeentes zich conformeren.
- Wij gaan het Bibob beleid actualiseren;
- We krijgen zicht op de huidige overlastlocaties en criminele jeugdnetwerken- en groepen en weten welke factoren criminele gedragingen van jongeren in de hand werken. We laten hiervoor het RIEC een onderzoek doen naar de ‘voedingsbodem’ voor overlast gevende jeugdigen.
- We maken een start met het implementeren van een persoonsgerichte aanpak (PGA) voor individuele jongeren die crimineel gedrag vertonen of een risico hier op lopen.
- We implementeren een groepsaanpak via het zevenstappenmodel en de ‘plus min mee’ methode voor overlast gevende jeugdgroepen. Dit is een integrale, groepsgerichte manier van in kaart brengen van een overlast gevende of criminele jeugdgroep. De ‘plus min mee’ methode voorziet in het ontleden van de groep, waarbij de rol van de verschillende jeugdleden binnen de groep in kaart wordt gebracht.
- We sluiten aan bij het project ‘Hackshield’. Een game waarbij kinderen al spelend leren op het gebied van digitale veiligheid.
- De samenwerking tussen zorg en veiligheid wordt efficiënt en eenduidig georganiseerd door het AVE-model te implementeren (aanpak voorkomen escalatie). Daarnaast wordt een team Zorg en Veiligheid ingericht.
- We zorgen dat de interne crisisorganisatie op orde en getraind is.