Paragrafen

Grondbeleid

Nota Grondbeleid Midden-Drenthe 2021-2026

In januari 2021 is de nota grondbeleid Midden-Drenthe 2021-2026: Aan het roer! vastgesteld.

Het grondbeleid heeft veel invloed op de realisatie van programma’s, zoals op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, verkeer, cultuur, sport, recreatie en economische zaken. Het grondbeleid heeft daarnaast een grote financiële impact en brengt hierdoor risico’s met zich mee.
We bouwen samen aan onze gemeente. We bieden ruimte voor initiatieven. We nemen regie als dit nodig is. Dit is onze missie. Hiervoor maken we gebruik van financiële en juridische instrumenten, waarbij de raad een sturende en bepalende rol heeft. Samen staan we aan het roer.

De nota grondbeleid biedt instrumenten om de ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. In de nota zetten we in op meer regie met flexibiliteit en ruimte voor initiatieven.

Het doel van het programma Wonen is het zorgen voor voldoende woningen die passen bij de doelgroep. De aantallen en soort woningen worden bepaald in de Woonvisie. De gemeente heeft een forse ambitie op het gebied van woningbouw. Dit is ook noodzakelijk gezien de woningbehoefte in onze gemeente. Daarbij komt nog dat voor de kern Beilen er nog een additionele opgaaf is op basis van de bovenregionale functie. Om hiermee aan de slag te gaan is vanuit grondbeleid in nauwe samenwerking met de programmamanager Wonen gestart met de voorbereiding om een ontwikkeling van een grotere uitbreidingslocatie in Beilen mogelijk te maken. We noemen dit het wervend perspectief voor Beilen. Het gaat daarbij niet alleen om het toevoegen van woningen maar juist ook om een aantrekkelijke openbare ruimte en verblijf- en werkgebieden.

Om een groter gebied aan te pakken zijn er vanuit grondbeleid drie rollen te benoemen. De eerste is initiërend grondbeleid. Hier gedraagt de gemeente zich als marktpartij. Gronden kopen, ontwikkelen en verkopen. Lievingerveld is een ontwikkeling die gestart is met een aankoop en nu in ontwikkeling is. De tweede is ondersteunend grondbeleid. In dit geval maakt de gemeente initiatieven van derden mogelijk. De derde rol is samenwerking met initiatiefnemers. Samen ontwikkelen en delen in winst en risico’s.  Per situatie stellen we ons de vraag: “Welk instrument het beste kan worden ingezet op welke locatie, met welk doel en wat zijn de randvoorwaarden?”.

Verder houden we rekening met:

  1. Wet- en regelgeving

Een belangrijk onderdeel voor de actualisatie van de bouwgrondexploitatie zijn de regels van de commissie Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). Voor de bouwgrondexploitaties worden notities uitgebracht, waarin stellige uitspraken zijn opgenomen. Zodra nieuwe regelgeving van kracht is, wordt deze geïmplementeerd.

De regels zijn er op gericht om er voor te zorgen dat er in zijn algemeenheid voor dat voldoende rekening wordt gehouden met het voorzichtigheidsbeginsel en dat risico’s beter kunnen worden beheerst.  

Verder is bepaald dat er winst moet worden genomen bij lopende exploitaties op basis van de methode percentage of completion (Poc-methode). Deze methodiek sluit aan bij het bedrijfsleven, waarbij rekening is gehouden met de bijzondere kenmerken van de gemeentelijke grondexploitaties.

  1. Vennootschapsbelasting

Sinds enige jaren valt de gemeente onder de vennootschapsbelasting. Dit houdt in dat een fiscaal resultaat bepaald moet worden. Over de gerealiseerde winst moet vennootschapsbelasting betaald worden.  

Deze pagina is gebouwd op 11/09/2023 16:21:26 met de export van 11/09/2023 16:14:57